Sfaturi Stomatologice

Despre Implantul Dentar

Despre Implantul Dentar

Un implant dentar este solutia cea mai buna pentru un dinte lipsa. Majoritatea pacientilor isi fac griji pentru implanturile dentare deoarece le asociaza cu alte genuri de implanturi. Implaturile dentare se realizeaza intr-o singura sedinta, fara durere si fara ca acestea sa perturbeze activitatea pacientilor dupa implantare

Ce este un implant dentar?

Implantul dentar este o piesa de metal ca un surub, fiind amplasat in osul maxilarului sau al mandibulei in locul unei foste radacini dentare pentru a ajuta la inlocuirea unuia sau mai multor dinti lipsa. Implantarea se face dupa ce locul extractiei s-a vindecat sau cateodata imediat dupa extractie, constand intr-o mica interventie chirurgicala nu foarte complicata. Putem sa o comparam ca „agresivitate” cu o extractie. Dupa un timp, implantului ii se adauga o alta piesa din metal, care se numeste bont protetic, careia medicul poate plasa dupa caz o coroana, o punte sau o proteza dentara care va inlocui dintele, sau respectiv dintii care lipsesc. Metalul din care sunt confectionate implantele si bonturile, este din titan de inalta puritate.

Cine poate fi candidat pentru implant?

In general, orice pacient dar mai ales pacientii tineri care au lipsa unul sau mai multi dinti. Fiecare caz clinic este evaluat in parte, pentru a informa pacientul de cate implante ar avea nevoie, daca sunt si alte oportunitati de tratament, care o sa fie costul tratamentului, si alte detalii. Totusi, exista cazuri in care pacientul nu poate fi candidat pentru implante dentare. Pot fi contraindicatiile locale, cand au legatura cu cavitatea bucala cum ar fi: cantitatea sau calitatea osului receptor, pozitia unor vase si nervi sau a sinusului maxilar si chiar a igienei deficitare etc. Mai pot fi contraindicatii generale, cand au legatura cu starea fizica a organismului (pacientul este in crestere sau sufera de boli precum diabetul sau de anumite afectiuni ale sangelui, ale tesutului osos). De aceea, inainte de efectuarea implantelor dentare, se fac radiografii OPG si analize de sange.

Care sunt etapele tratamentului si cat timp dureaza?

Dupa testele de care vorbeam, se incepe cu interventia de plasare a implantelor. Dupa ce este inserat in os, se acopera cu gingia, iar pacientul nu simte sau observa nimic in plus in afara de firele de sutura. Aceasta interventie dureaza in medie aproximativ 30 minute pentru un implant dentar, iar putin mai mult daca trebuie un numar mare de implante. Pacientul poate merge la locul de munca chiar in ziua respectiva.

Urmeaza o perioada de asteptare in care implantul face legatura cu osul, se numeste perioada de osteoacceptare si osteointegrare, care poate dura 3 luni pentru mandibula si intre 4-6 luni pentru maxilar. Apoi, se descopera implantul si se ataseaza bontul protetic prin insurubare. Dupa aceasta etapa, protezarea prin coroane dentare, punti sau proteze necesita cateva sedinte, similar cu tratamentele care se fac pe dinti naturali.

O intrebare scurta, dar foarte importanta: doare?

Nu. Pentru interventiile chirurgicale se utilizeaza anestezic local injectabil, astfel incat nu veti simti nimic in timpul operatiei. Un usor disconfortul moderat ce poate aparea cu aproximatie dupa 3 ore, atunci cand anestezia trece, fiind foarte usor de controlat cu medicamente analgezice si antiinflamatoare.

Cât costă un implant dentar?

Depinde, bineinteles, de cate implante dentare este nevoie. Implantul dentar se situeaza inca, din punct de vedere al costului, in categoria tratamentelor de lux. Se intampla asta deoarece atat implantul in sine cat si toate accesoriile sale, incluzand instrumentarul si aparatura sunt foarte scumpe, executia lor fiind cu precizie microscopica, confectionate din materiale speciale de inalta puritate, pentru a fi siguri ca acceptarea se face de catre organism intr-un procent cat mai mare, atingand 99%. In tarile mai dezvoltate, pretul unui implant dentar este intre 1.000 – 3.000 USD/Euro. In conditiile in care se utilizeaza exact aceleasi materiale si produse, in Romania pretul variaza undeva intre 200 – 1.500 EURO, in functie de materialele folosite si tarifele medicului stomatolog.

Ce inseamna practic, pentru pacient, aceasta interventie chirurgicala pentru implantul dentar? Cat de tare doare? Ar trebui sa se interneze? Trebuie sa lipseasca de la locul de munca?

Nu trebuie sa va sperie acest termen „chirurgical”. Opratiunea de implantare se poate compara, ca impact asupra pacientului ca si o extractie obisnuita. De aceea, va raspund direct si simplu: nu se interneaza, nu lipseste de la locul de munca, nu doare deloc. Ca sa va faceti o imagine, va pot spune ca interventia are loc pe scaunul dentar iar dupa pacientul pleaca imediat pe picioare. Interventia are loc sub anestezie locala si nu doare deloc iar disconfortul moderat ce poate aparea dupa 3 ore, cand trece anestezia, se poate controla cu medicamente analgezice si antiinflamatoare.

Cine poate beneficia de implant dentar?

Orice pacient cu o stare rezonabil buna de sanatate generala, caruia medicul dentist recomanda implantul dentar daca are indeajuns tesut osos pentru a se putea realiza respectivul implant. Asta inseamna orice pacient trebuie sa faca analize de sange si o radiografie OPG, numita ortopantomografie, care stabileste in linii mari densitatea osoasa. Candidatul ideal pentru implante dentare este pacientul tinar 25-35 ani cu stare de sanatate buna dar cu lipsuri dentare.

Ce trebuie sa stie un pacient care se ingrijoreaza de cantitatea mare de metal pe care o va avea in gura dupa implantul dentar?

Ca nu trebuie sa isi faca griji, deoarece mai mult ca sigur are deja in gura lucrari protetice care contin o cantitate de metal sau obturatii din amalgam, care este tot un aliaj metalic.

Sunt multe subiecte legate de respingerea organismuli a implantului dentar.

Acesta este cel mai des subiect legat de implant. Exista numerosi pacienti care nu accepta implantul dentar din cauza zvonului precum ca organismul poate respinge implant. Ei asociaza respingerea implantului la fel de dramatic precum respingerea unui transplant hepatic. Nu este nimic mai gresit. Un transplant de organ contine multa informatie antigenica ce poate determina respingerea imuna.

In pus in organismul receptor, trebuie sa functioneze la parametrii normali pentru a evita un esec. Un implant dentar are forma unui surub si este confectionat din titan de inalta puritate. Metalul este ales special pentru ca are o capacitate foarte mare sa fie acceptat de organism. In ceea ce priveste aceasta asociere gresita trebuie sa se stie ca implantul, spre deosebire de un rinichi sau un ficat, are rolul doar sa ramana la locul sau si sa sustina o anumita lucrare protetica.

Daca analizam rata de succes inregistrata pentru implant dentar, pe plan mondial dar si in Romania conform normativelor ISO si altele, este de peste 98% dupa 10 ani, similara cu manopera stomatologica pentru obturatie, obturatie de canal, lucrare protetica si altele. Eventualul esec poate fi cauzat, nu de respingerea organismului, ci de alti factori, de ex: igiena bucala deficitara, incarcarea protetica gresita, neprezentarea periodic la medicul stomatolog si alte cauze.

Exista pacienti care au lucrari protetice pe implante si sustin ca nu au fost supusi unei operatii

Este vorba de o confuzie totala. Exista niste lucrari din metal, realizate de tehnicianul dentar, care se cimenteaza pe canalul unei radacini dentare. Procedeul acesta se numeste reconstituire corono-radiculara si este tot un implant dar sub alta forma. De asemenea, mai exista niste suruburi care se introduc in sau langa canalul radicular, pentru a consolida o obturatie. Si acestea sunt tot implante deoarece conform dictionarului un implant inseamna introducerea intr-un organ, tesut, dinte sau os a unui corp strain.