Sfaturi Dentare

Cat de periculoasa este caria dentara?!

Cat de periculoasa este caria dentara?!

Ce este caria dentara?

Caria dentara reprezinta problema nr. 1 pentru 95% dintre romani, este cea mai frecventa afectiune dentara care se manifesta prin pierderea lenta si directionata de tesut dur dentar, datorita mai multor factori, cei mai importanti sunt nerespectarea unei igienei orale, volumul consumat de alimente bogate in zahar, fumatul, din cauza stresului se abrazeaza dintii, a refluxului gastroesofagian şi multe alte cauze.

Inainte de aparitia cariei se acumuleaza bacterii la nivelul cavitatii bucale care, impreuna cu resturile alimentare si saliva, formeaza o pelicula subtire cunoscuta ca placa bacteriana sau dentara iar daca se consuma alimente sau bauturi ce contin carbohidraţi, acestia mentin bacteriile producandu-se acizii, care dupa un anumit timp, corodeaza straturile dentare ajungand la dentina, in felul acesta ia nastere caria. Lasand placa dentara sa se formeze, se creaza un depozit dur si se calcifiaza, acesta se numeste tartru dentar.

Netratarea cariilor conduce la o degradare avansată a tesutului dentar si pot produce infecţii grave ale gingiilor, chiar si a osului din zona respectiva, deoarece se acumuleaza puroi la radacina dintelui care se poate elimina chirurgical, printr-o incizie a tegumentului sau a mucoasei. De multe ori pacientii vin in ultimul stadiu, cu dureri foarte mari in care singura solutie este extractia.

Cum prevenim caria dentara?

Pentru a preveni caria dentara si a nu se ajunge in situatii grave, recomand sa se trateze în stadii incipiente prin indepartarea placii bacteriane si a tartrului dentar, deoarece creste riscul de carii iar tratamentul poate deveni un proces complicat si costisitor. Chiar daca cariile nu sunt vizibile, dupa o consultatie stomatologica si o radiografie dentara, medicul stomatolog poate determina si interveni in eliminarea dezvoltarii cariei dentare. Medicul stomatolog poate indeparta atat placa dentara cat si tartrul dentar cu ajutorul unui aparat de detartraj cu ultrasunete iar pentru locurile greu accesibile, se foloseste Profyjet, un aparat care curata suprafata dintilor si intre dinti cu ajutorul unui jet puternic de apa, aer si bicarbonat de sodium. Dupa ce medicul stomatolog face o igienizare bucala impecabila, dvs trebuie mentineti aceasta igiena orala prin periaj de cel puţin 2 ori pe zi (dimineaţa şi seara) si sa vizitati periodic medicul stomatolog.

Un alt factor care poate preveni caria dentara este alimentaţia. Nu trebuie sa consumam in abundenta produse bogate in carbohidrati. Si nu in ultimul rand, fumatul si consumul excesiv de alcool afecteaza dantura dar si majoritatea organelor vitale.