Cât de periculoasă este caria dentară?!
Ce este caria dentară?
Caria dentară reprezintă problema nr. 1 pentru 95% dintre români, este cea mai frecventă afecțiune dentară care se manifestă prin pierderea lentă și directionată de țesut dur dentar, datorită mai multor factori, cei mai importanți sunt nerespectarea unei igienei orale, volumul consumat de alimente bogate în zahăr, fumatul, din cauza stresului se abrazează dinții, a refluxului gastroesofagian şi multe alte cauze.
Înainte de apariția cariei se acumulează bacterii la nivelul cavității bucale care, împreună cu resturile alimentare și saliva, formează o peliculă subțire cunoscută ca placa bacteriană sau dentară iar dacă se consumă alimente sau băuturi ce conțin carbohidraţi, aceștia mențin bacteriile producându-se acizii, care după un anumit timp, corodează straturile dentare ajungând la dentină, în felul acesta ia nastere caria. Lăsând placa dentară să se formeze, se crează un depozit dur și se calcifiază, iar acest depozit se numește tartru dentar.
Netratarea cariilor conduce la o degradare avansată a țesutului dentar și pot produce infecţii grave ale gingiilor, chiar și a osului din zona respectivă, deoarece se acumulează puroi la rădăcina dintelui care se poate elimina chirurgical, printr-o incizie a tegumentului sau a mucoasei. De multe ori pacienții vin în ultimul stadiu, cu dureri foarte mari în care singura solutie este extractia.
Cum prevenim caria dentară?
Pentru a preveni caria dentară și a nu se ajunge în situații grave, recomand să se trateze în stadii incipiente prin îndepărtarea plăcii bacteriane și a tartrului dentar, deoarece crește riscul de carii iar tratamentul poate deveni un proces complicat și costisitor. Chiar dacă cariile nu sunt vizibile, după o consultație stomatologică și o radiografie dentară, medicul stomatolog poate determina și interveni în eliminarea dezvoltării cariei dentare.
Medicul stomatolog poate îndeparta atât placa dentară cât și tartrul dentar cu ajutorul unui aparat de detartraj cu ultrasunete iar pentru locurile greu accesibile, se folosește Profyjet, un aparat care curăță suprafața dinților și între dinți cu ajutorul unui jet puternic de apă, aer și bicarbonat de sodium. După ce medicul stomatolog face o igienizare bucală impecabilă, dvs trebuie să mentineți această igiena orală prin periaj de cel puţin 2 ori pe zi (dimineaţa şi seara) și să vizitați periodic medicul stomatolog.
Un alt factor care poate preveni caria dentară este alimentaţia. Nu trebuie să consumăm în abundență produse bogate în carbohidrați. Și nu în ultimul rând, fumatul și consumul excesiv de alcool afectează dantura dar și majoritatea organelor vitale.