Sfaturi Stomatologice

Cercetătorii spun că brânza previne caria dentară

Cercetătorii spun că brânza previne caria dentară

Se știa până în prezent că cei care consumă produse lactate, au o sănătate generală mai bună și îi ajută la meținerea sănătătii oaselor. Dar nu s-a studiat și nu s-au făcut cercetari, până acum, cu privire la modul în care produsele lactate afectează sănătatea orală. Conform unui studiu nou, publicatîn numărul din luna mai / iunie 2013 de revista General Dentistry, al Academy of General Dentistry (AGD), brânzeturile și alte produse lactate ar putea ajuta la protejarea dințiilor împotriva cariilor.

Studiul a fost făcut pe 68 de subiecti cu vârste între 12 – 15 ani, iar cercetătorii au studiat nivelul pH-ul, a plăcii dentare, înainte și după ce subiectii au consumat brânză, lapte și iaurt fără zahăr.

Un nivel de pH în cavitatea orală mai mic decât 5,5, favorizează caria dentară și crește riscul de eroziune a smalțului dentar iar cu cât nivelul pH-ului este mai mare de 5,5, cu atât dezvoltarea cariilor este mai mică, tocmai de aceea trebuie să păstrăm si o igienă bucală corespunzatoare.

Subiecții au fost repartizați aleatoriu în grupe, iar primul grup a mâncat branză Cheddar, al doilea grup a băut lapte, iar al treilea grup a mâncat iaurt fără zahăr. Fiecare grup a consumat produsul timp de trei minute după care au clatit gura cu apă. Cercetătorii au măsurat nivelul pH-ului din gura fiecărui subiect la 10, 20 și 30 de minute după consum.

Grupurile de subiecți care au consumat lapte și iaurt fără zahăr nu au suferit modificări ale pH-ului în cavitatea orală. Subiecții care au mâncat brânză, în urma măsuratorilor, s-a constat ca au avut creșteri rapide ale pH-ului, la fiecare interval de timp, ceea ce sugerează că brânza are proprietăți bune asupra cavitatii orale.

Studiul a arâtat ca nivelului pH-ului ridicat după ce s-a consumat brânza, este ca urmare a producției de salivă crescută în mod natural, menținându-se astfel un nivel de aciditate redus. În plus, diverși compuși găsiți în brânză pot adera pe smalțul dinților, ajutând la protejarea dinților împotriva acizilor.

X
Bine ai venit la DentoPlus
Cabinet Stomatologic DentoPlus