Sfaturi Stomatologice

Copiii la stomatolog

Copiii la stomatolog

Pentru ca mai bine previi decat sa tratezi multa vreme dupa, dentistul este un doctor la care trebuie sa iti fie confortabil sa te duci. Pentru ca acest lucru sa se intample parintii trebuie sa aiba grija sa faca primele vizite ale copiilor la dentist o intamplare ce se vrea repetata.
Pentru ca mai bine previi decat sa tratezi multa vreme dupa, dentistul este un doctor la care trebuie sa iti fie confortabil sa te duci. Pentru ca acest lucru sa se intample parintii trebuie sa aiba grija sa faca primele vizite ale copiilor la dentist o intamplare ce se vrea repetata.
Este recomandat ca primele vizite la dentist sa inceapa inainte de varsta de 2-3 ani. Cu toate ca poate parea mult prea devreme pentru ca dintisorii sai sa fie afectati de factorii care favorizeaza aparitia cariilor, statisticile arata ca 20% dintre copii au deja carii la varsta de 1 an si jumatate. Este vorba despre asa-numitele „carii de biberon”, care sunt greu de observat cu ochiul liber. Cu cat aceste carii sunt descoperite mai devreme, cu atat Ii va fi mai usor medicului sa intervina, diminuand cat se poate de mult durerea.
Mai mult, se recomanda ca prima vizita sa aiba loc la o varsta atat de frageda si datorita faptului ca putem intui si influenta dezvoltarea danturii copilului cu ajutorul medicului stomatolog.
Structura, dar si predispozitiile danturii copilului depind atat de factori externi, precum igiena sau alimentatia, cat si de mostenirea genetica. Astfel, daca unul dintre parinti este predispus aparitiei cariilor, sansele ca si copilul sa sufere de aceeasi predispozitie sunt foarte mari. Veste buna, Insa, este ca apar din ce In ce mai multe solutii eficiente de preventie Inca din primii ani de viata.

Cum putem ajuta copilul sa aiba o experinta placuta legata de dentist, astfel incat sa nu ii fie frica sa isi trateze cariile atunci cand apar:

  • Incepeti prin a povesti copiilor despre prima vizita la dentist ca despre o experienta interesanta – semn al faptului ca au mai crescut un pic. Povestiti-le de de este mersul la doctor important si de ce sunt dintii importanti
  • Programati vizita In cursul diminetii. Copiii sunt mai odihniti si mai relaxati dimineata, deci este de preferat sa faceti programarile In prima parte a zilei. Astfel, cei mici vor fi mai putin anxiosi si mult mai cooperanti.
  • Afisati o atitudine pozitiva fata de medicul dentist. Daca dumneavoastra ca si adult simtiti teama si anxietate fata de stomatolog, este foarte important sa nu transmiteti acest lucru si copilului.
  • Fiti rabdator. Calmati si Incurajati copilul In cazul In care Ii este frica. Discutati cu copilul dumneavoastra In termeni optimisti despre consultatia dentara, Incercand sa Ii setati Inca de acasa sentimente pozitive In legatura cu aceasta vizita.
  • Evitati sa folositi amenintari sau exagerari. Incercati sa evitati sa folositi anumite cuvinte ca de exemplu: „sa nu plangi”, „ace”, „durere”, „injectie”, „nu te va durea deloc”, „nu-ti face nimic doctorul”, etc.
  • Inainte de a ajunge la dentist jucati-va de-a mersul la dentist – voi sunteti pacientul si copilul doctorul. Aratati-i mai intai pe o papusa prin ce trece un pacient la dentist, apoi lasati copilul sa fie medicul. Acesta Ii ajuta pe micutii pacienti sa Inteleaga mai bine ceea ce urmeaza sa se Intample In cabinetul stomatologic .
  • Alegeti cu grija medicul dentist. Este extrem de important ca prima experienta a copilului in cabinetul medicului dentist sa fie placuta. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, este indicat ca medicul sa aiba o vasta experienta in stomatologie, sa aiba abilitati de comunicare si relationare cu copiii.

De asemenea, este important sa va asigurati ca medicul isi ia toate masurile pentru a-i asigura copilului un grad crescut de confort. Una dintre tehnicile cele mai eficiente pentru captarea atentiei micutilor pacienti se numeste „Tell-Show-Do” ( Spunem-Aratam-Facem), care consta in prezentarea fiecarui pas al consultatiei inainte ca el sa fie realizat.