Sfaturi Dentare

Apa de gura

Apa de gura este o solutie care contine medicamente sau alte substante active cu rolul de a spala dintii si restul cavitatii bucale, de a vindeca leziunile inflamatorii ale mucoasei bucale si faringiene, avand, de asemeni, actiune antibacteriana si astringenta, indepartand mirosul urat din gura si reducand acumularea de placa bacteriana.
Compozitie:
-agenti antibacterieni, ex. clorhexidina, uleiul de menta. Clorhexidina este un antiseptic si dezinfectant eficace (0, 1-0, 2%). Clorhexidina are sarcina electrica pozitiva. Datorita faptului ca sarcina in cavitatea bucala este negativa (si amintindu-ne ca sarcinile de semn contrar se atrag) clorhexidina adera de toate suprafetele din cavitatea bucala. Dupa aplicarea de clorhexidina, in cavitatea bucala persista o rezerva ce adera de majoritatea structurilor intraorale. Rezerva de clorhexidina este eliberata treptat pe masura ce calciul salivar o dizloca (dat. dublei sale sarcini pozitive – Ca+2). Bacteriile din cavitatea bucala sunt si ele incarcate negativ, prin urmare clorhexidina se va lega si de acestea pe masura ce este eliberata. Bacteriile sunt afectate prin distrugerea membranei celulare. Dezavantaj: in timp, clorhexidina determina o coloratie bruna a dintilor.
fluoruri; au efect carioprofilactic si actioneaza in 2 etape. Initial se depune pe suprafetele dentare un strat de fluorura de calciu. In a 2-a etapa fluorul este absorbit in straturile amelare mai profunde, in care determina transformarea hidroxiapatitei in fluorapatita. Apele de gura au un continut de 0, 05% fluor pentru utilizarea zilnica si 0, 2% pentru utilizarea saptamanala.
substante astringente, ex. clorura de zinc si acetat de zinc
alte ingrediente, ex. etanol, coloranti, balsamuri
Solvent: apa

Cabinet Stomatologic Constanta - Dictionar Stomatologic