Sfaturi Stomatologice

Hepatita C

Hepatita C este o afectiune inflamatorie a ficatului produsa de virusul hepatic C, avand ca efect distrugerea tesutului hepatic. Era cunoscuta ca hepatita non-A non-B, sau hepatita post-transfuzionala.
Este o boala care progreseaza lent, putand duce la unele persoane la afectarea severa a ficatului, uneori dupa 20-30 de ani de la infectare. O evolutie mai rapida a bolii poate aparea cand boala este contactata la varste mai inaintate.

In medie, cam dupa 10 ani boala ajunge la stadiul de hepatita cronica (aprox. 55-85% din cazurile raportate anual ajung in faza cronica) , iar dupa 20 de ani la faza de ciroza. Studiile efectuate arata ca aproximativ 20% din bolnavii de hepatita cronica fac mai tarziu ciroza.Dintre acestia, la 25% boala progreseaza spre insuficienta hepatica, chiar daca aceasta se intampla dupa 30-40 de ani.

Se considera ca hepatita cronica C este asociata cu un risc crescut de aparitie a cancerului hepatic (in special cand se ajunge la faza de ciroza ). Cat este de mare acest risc nu se stie cu exactitate, dar s-a observat ca el creste cam dupa 30 de ani de la momentul infectarii. Doar 4% din cei infectati cu acest virus decedeaza din cauza acestei boli.