Sfaturi Stomatologice

Herpangina

Herpangina este o infectie produsa de virusul Coxackie tip A , ce se manifesta sub forma de eruptie de vezicule si ulceratii pe palatul moale si istmul faringian.
Herpangina este o afectiune infectioasa acuta febrila.Este foarte raspandita, apare sporadic sau in epidemii mai ales vara si toamna, in aceste saptamani a existat o incidenta mai mare a bolii mai ales la copiii de gradinita.

Debutul este brusc cu febra mare, dureri in gat, dureri abdominale, varsaturi, dureri de cap si musculare iar uneori, la copii, convulsii. La examinarea faringelui se constata aparitia pe stalpii amigdalieni si pe valul palatin a 10-20 de vezicule mici care se ulcereaza rapid, aparand ca ulceratii superficiale cu fundul cenusiu si iconjurate de un halou rosu. Ganglionii laterocervicali pot fi usor mariti. Limba este incarcata si bolnavul refuza alimentatia. Ulceratiile se vindeca in 2-5 zile, febra scade si dispar si celelalte simptome.

Boala este benigna, vindecarea se obtine in toate cazurile. Imunitatea dupa boala este durabila fata de tulpina care a produs infectia dar pot apare episoade repetate cu alte tulpini de virus Coxsackie (exista 23 de serotipuri de virus Coxackie A). Tratamentul este simptomatic: antitermice, antiinflamatoare, analgezice.
Profilactic nu exista nici un mijloc de preventie impotriva virusurilor Coxsackie. Deoarece la nou-nascuti si la sugari aceste virusuri pot determina boli mai grave este bine sa se evite contactul sugarilor cu persoane suspecte de a fi infecate cu virusuri Coxsackie si mai ales cu copii aflati in colectivitate.