Sfaturi Dentare

Efectele dezastruoase ale albirii dentare

Efectele dezastruoase ale albirii dentare

Din ce in ce ma confrunt cu aceasta problema “albirea dintilor”, cam 1 din 5 pacienti imi solicita albirea dentara si de alta parte multi pacienti imi vin cu probleme dentare dupa ce si-au efectuat o albire dentara sau mai multe, fie acasa, fie in anumite saloane de cosmetica sau cabinete stomatologice. Detartraj si periaj profesional

Pacientii care imi vin hotarati sa isi faca albire dentara le explic efectele negative ale albirii dentare si le recomand detartraj si periaj profesional, avand efecte vizibile imediate, dintii lor se pot albi pana la 8 nuante, intr-un mod natural fara a afecta structura dintilor (vezi in imaginea alaturata).

Trebuie sa intelegeti ca 90% din ce vedeti la televizor nu sunt dinti naturali si nu sunt obtinuti prin albire dentara, au fatete sau lucrari din portelan.

Un alt lucru grav este ca pacientii nu sunt informati. Am cautat pe Google efectele negative ale albirii dentare si peste tot gasesti cuvinte de lauda, diverse metode si produse de albire dentara, iar unele produse de albit se gasesc la comercializare, chiar si online fara ca un medic stomatolog sa iti recomande, in care oamenii pot sa isi faca singuri albirea acasa. Va zic din start ca sunt o mare tampenie, nu numai ca afecteaza grav dintii de la prima utilizare dar si gingiile. In disperarea asta pentru albire dentara, adoptand modelul din SUA, s-a creat o mare industrie, care vor sa profite de naivitatea oamenilor, s-a ajuns sa se faca albirea dentara chiar si in saloanele de cosmetica, unde acel personal nu are nici cele mai mici notiuni de medicina dentara.

Personal consider ca albirea dentara nu este buna. Mai circula zvonul ca albirea dintilor cu laser este neinvaziva, va spun ca este acelasi lucru. Indiferent cat de scumpa sau de ieftina este albirea dentara si indiferent prin ce metode se realizeaza, laser, lampa de albire, gutiere sau paste speciale, etc, efectele negative sunt aceleasi, unele efecte negative sunt vizibile de la prima efectuare iar altele poate dupa a 2-a sau a 3-a albire.

De retinut ca albirea dentara nu are efect permanent, ea tine de la 3 pana la maxim 8 luni, in unele cazuri albirea dentara nici nu este vizibila. Dupa acest timp daca vreti sa continuati sa aveti dintii albi trebuie sa faceti albirea din nou si repetati aceasta procedura. In cazul in care un pacient si-a facut o albire dentara, trebuie sa evite in special vinul rosu, ceaiurile, tutunul si alte alimente care pot pigmenta dintii.

Efectele negative ale albirii dentare

– La actiunea repetata si in timp, se poate pierde din substanta dentara

– Sensibilitate accentuata a dintilor chiar si dupa prima albire

– Iritarea tesutului moale, si adesea a gingiilor daca se vine in contact cu substanta de albire

– In cazul fumatorilor perioada de albire se poate reduce la jumatate iar la unii este ineficient

– Dupa ce efectul albirii dentare dispare, in unele cazuri culoarea dintilor este mai inchisa

Avand in vedere ca aceasta pagina a avut peste 100.000 de vizualizari pana in prezent, urmarita de foarte multi medici stomatologi si comentata in diverse alte pagini (atat pro cat si contra), vreau sa mai adaug un amanunt, deoarece acest material nu a fost conceput pentru dentisti, am incercat, si incerc sa folosesc un limbaj comun pentru a fi inteles de toata lumea care nu este familiarizata cu termenii medicali. Fiind probabil primul medic stomatolog din Romania care publica pe pagina lui personala, avertizand despre aceste efecte negative ale albirii dentare, a trebuit sa fac fata atat felicitarilor cat si criticilor asupra acestui articol. Tin sa precizez, ca nici o clipa nu m-am gandit sa afectez cumva “afacerea” vreunui medic stomatolog, singurul meu scop, a fost ca pacientii sa fie corect informati, lasand la atitudinea lor, sa urmeze in mod constient, tratamentul albirii dentare.

Majoritatea produselor de albit au in componenta lor peroxid de hidrogen H2O2 (mai are denumirea si de apa oxigenata sau perhidrol 35%) sau derivati ai acestuia cum este si peroxidul de carbamida sau alti derivati. Peroxidul de hidrogen penetreaza smaltul dentar, viteza lui de descompunere este influenta de lumina, caldura sau anumiti catalizatori, eliberandru-se rapid oxigenul si apa, in acest mod se rup legaturile moleculare pana la  nivelul dentinei. In cabinetul stomatologic se foloseste ca sursa de activare lampa sau laserul. Chiar daca se folosesc alte substante de hidratare, efectul este deja produs, hidratarea dintilor poate ajuta in cele mai bune cazuri ca pacientul sa nu aibe o sensibilitate mai mare. Peroxidul de hidrogen este catalogat in standardele internationale ca fiind o substanta periculoasa de clasa 5.1 (agent de oxidare) si clasa 8 (substanta coroziva).

Avertiveaza-ti familia, colegii, prietenii, etc, despre efectele dezastruoase ale albirii dentare ce pot sa apara, odata inceputa distructia smaltului aceasta este ireversibila!

Articole din alte surse despre albirea dentara

The Negative Effects of Bleaching Teeth articol in engleza scris de Dr. Ellie Phillips, medic dentist specializat in ingrijirea stomatologica preventiva. Este membru al American Dental Association, Asociatiei Dentistilor al statul New York, American Academy of Pediatric Dentists, fondator si membru in consiliul de administratie al American Academy for Oral Systemic Health. Este absolventa al universitatii Eastman Dental Center, Rochester, NY, cu calificare în stomatologie pediatrica si generala. Este membru de onoare al Academiei Eastman si la University of London din Anglia. Citeste aici

Un raport al specialistilor de la American Dental Association in engleza despre Consideratii de tratament la albirea dentara pentru Stomatologi si pacientii lor, trateaza problema lasand loc de interpretari atat pentru cei care sunt de acord cu albirea dentara cat si pentru cei care nu sunt de acord cu acesta metoda dar subliniaza ca exista riscuri asupra dintilor.  Citeste aici

Daca aveti materiale sau linkuri sunt dispusa sa public pe aceasta pagina, orice articol, pro sau contra albirii dentare care au fundamente stiintifice.