Sfaturi Stomatologice

Efectele dezastruoase ale albirii dentare

Efectele dezastruoase ale albirii dentare

Multă lume nu este informată despre efectele dezastruoase ale albirii dentare. Din ce în ce mă confrunt cu această problemă “albirea dinților”, cam 1 din 5 pacienti îmi solicită albirea dentară și de alta parte mulți pacienți îmi vin cu probleme dentare după ce și-au efectuat o albire dentară sau mai multe, fie acasă, fie în anumite saloane de cosmetică sau cabinete stomatologice.
Detartraj si periaj profesional
Pacienții care vin hotărâți să își facă albire dentară le explic efectele negative ale albirii dentare și le recomand detartraj si periaj profesional, având efecte vizibile imediate, dinții lor se pot albi până la 8 nuanțe, într-un mod natural fără a afecta structura dinților (vezi în imaginea alăturată).

Trebuie să înțelegeți că 90% din ceea ce vedeți la televizor nu sunt dinți naturali și nu sunt obținuți prin albire dentară, au fațete sau lucrări din portelan.

Un alt lucru grav este că pacienții nu sunt informați. Am căutat pe Google efectele negative ale albirii dentare și peste tot găsețti cuvinte de laudă, diverse metode și produse de albire dentară, iar unele produse de albit se găsesc la comercializare, chiar și online fără ca un medic stomatolog să îti recomande, iar oamenii pot să își facă singuri albirea acasă. Vă zic din start că sunt o mare tâmpenie, nu numai că afectează grav dinții de la prima utilizare dar și gingiile. În disperarea asta pentru albire dentară, adoptând modelul din SUA, s-a creat o mare industrie, care vor sa profite de naivitatea oamenilor. S-a ajuns să se facă albirea dentară chiar și în saloanele de cosmetică, unde acel personal nu are nici cele mai mici noțiuni de medicină dentară.

Personal consider că albirea dentară nu este bună. Mai circulă zvonul că albirea dinților cu laser este neinvazivă, vă spun că este același lucru. Indiferent cât de scumpă sau de ieftină este albirea dentară și indiferent prin ce metode se realizează, laser, lampă de albire, gutiere sau paste speciale, etc, efectele negative sunt aceleași, unele efecte negative sunt vizibile de la prima efectuare iar altele poate după a 2-a sau a 3-a albire.

De reținut că albirea dentară nu are efect permanent, ea ține de la 3 până la maxim 8 luni, în unele cazuri albirea dentară nici nu este vizibilă. După acest timp dacă vreți să continuați să aveți dinții albi trebuie să faceți albirea din nou și repetați această procedură. În cazul în care un pacient și-a facut o albire dentară, trebuie să evite în special vinul roșu, ceaiurile, tutunul și alte alimente care pot pigmenta dinții.

Efectele negative ale albirii dentare

– La acțiunea repetată și în timp, se poate pierde din substanța dentară
– Sensibilitate accentuată a dinților chiar și după prima albire
– Iritarea țesutului moale, și adesea a gingiilor dacă se vine în contact cu substanța de albire
– În cazul fumătorilor perioada de albire se poate reduce la jumatate iar la unii este ineficient
– După ce efectul albirii dentare dispare, în unele cazuri culoarea dinților este mai închisă

Având în vedere că această pagină a avut peste 300.000 de vizualizări până în prezent, urmărită de foarte multi medici stomatologi și comentată în diverse alte pagini (atât pro cât și contra), vreau să mai adaug un amănunt, deoarece acest material nu a fost conceput pentru dentisti, am încercat, și încerc să folosesc un limbaj comun pentru a fi înțeleasă de toata lumea care nu este familiarizată cu termenii medicali. Fiind probabil primul medic stomatolog din Romania care publică pe pagina lui personală, avertizând despre aceste efecte negative ale albirii dentare, a trebuit să fac față atât felicitărilor cât și criticilor asupra acestui articol. Țin să precizez, că nici o clipă nu m-am gândit să afectez cumva „afacerea” vreunui medic stomatolog, singurul meu scop, a fost ca pacienții să fie corect informați, lăsând la atitudinea lor, să urmeze în mod conștient, tratamentul albirii dentare.

Majoritatea produselor de albit au în componența lor peroxid de hidrogen H2O2 (mai are denumirea și de apă oxigenată sau perhidrol 35%) sau derivați ai acestuia cum este și peroxidul de carbamidă sau alți derivați. Peroxidul de hidrogen penetrează smalțul dentar, viteza lui de descompunere este influențată de lumină, caldură sau anumiți catalizatori, eliberându-se rapid oxigenul și apa, în acest mod se rup legăturile moleculare până la  nivelul dentinei.

În cabinetul stomatologic se foloseste ca sursă de activare lampa sau laserul. Chiar dacă se folosesc alte substanțe de hidratare, efectul este deja produs, hidratarea dinților poate ajuta în cele mai bune cazuri ca pacientul să nu aibă o sensibilitate mai mare. Peroxidul de hidrogen este catalogat în standardele internaționale ca fiind o substanță periculoasă de clasa 5.1 (agent de oxidare) și clasa 8 (substanță corozivă).

Avertivează-ți familia, colegii, prietenii, etc, despre efectele dezastruoase ale albirii dentare ce pot să apară, odată începută distrucția smalțului, aceasta este ireversibilă!

Articole din alte surse despre albirea dentară

The Negative Effects of Bleaching Teeth articol în engleză scris de Dr. Ellie Phillips, medic dentist specializat în îngrijirea stomatologică preventivă. Este membru al American Dental Association, Asociației Dentiștilor ai statul New York, American Academy of Pediatric Dentists, fondator și membru în consiliul de administrație al American Academy for Oral Systemic Health. Este absolventă al universitații Eastman Dental Center, Rochester, NY, cu calificare în stomatologie pediatrică și generală. Este membru de onoare al Academiei Eastman și la University of London din Anglia. Citeste aici

Un raport al specialiștilor de la American Dental Association în engleză despre Considerații de tratament la albirea dentară pentru Stomatologii și pacienții lor, tratează problema lăsând loc de interpretări atât pentru cei care sunt de acord cu albirea dentară cât și pentru cei care nu sunt de acord cu acestă metodă dar subliniază că există riscuri asupra dinților.  Citeste aici
Dacă aveți materiale sau linkuri sunt dispusa să public pe această pagină, orice articol, pro sau contra albirii dentare care au fundamente științifice.