Sfaturi Dentare

Insarcinata la stomatolog

Insarcinata la stomatolog

Daca esti insarcinata, poti tine seamna de cateva recomandari pentru a-ti pastra dintii sanatosi si puternici!
-igiena ta dentara trebuie sa fie exemplara: periaza-ti dintii de 2 ori/zi , dimineata si seara
-foloseste ata dentara zilnic, cel putin o data pe zi.
-adopta o dieta sanatoasa si echilibrata, pentru ca organismul tau sa beneficieze de toate vitaminele si mineralele necesare unui sistem osos sanatos. Fi sigur(a) ca ceea ce mananci contine vitaminele A, B2, C, Ca, D, E , Mg, P!
-Programeaza-te regulat la medicul stomatolog pentru igienizari dentare profesionale.

De evitat in timpul sarcinii:

-radiografiile dentare
-albirile dentare profesionale
-administrarea unor medicamente fara recomandarea medicului (tetraciclina afecteaza dintii fatului).

Daca ai o urgenta dentara

-prezinta-te imediat la medicul stomatolog, deoarece durerea si infectiile pot pune in pericol sarcina (nastere prematura);
-dentistul trebuie sa colaboreze indeaproape cu obstetricianul, pentru a se putea lua toate masurile de siguranta necesare cazului tau;
-e recomandat, sa se rezolve urgentele absolut necesare, oricare alte probleme se temporizeaza pana dupa nastere daca acest lucru este posibil.

Afectiuni frecvente la gravide:

Gingivita de sarcina este cea mai frecventa problema dentara in timpul sarcinii, care afecteaza aproximativ 50% din femeile insarcinate. Gingia devine rosie, inflamata si sangereaza usor la periaj, sau cand se foloseste ata dentara. Gingivita cauzeaza dezvoltarea bacteriilor din cavitatea bucala, si favorizeaza nivelul de amplificare a progesteronului si estrogenului din organismul mamei, ceea de rezulta o crestere semnificativa a fluxului sangvin la nivelul gingiilor.
Parodontopatia (parodontoza) apare ca urmare a gingivitei agravate si netratate la timp, se manifesta prin inflamatie, infectie la nivelul gingiilor, precum si degradarea tesuturilor de sustinere a dintilor in alveolele osoase. Poate avea ca consecinta, mobilizarea si pierderea dintilor de pe arcade si poate determina nasterea inainte de termen sau a unui copil cu o greutate sub cea normala pentru un nou-nascut.
Tumorile de sarcina sunt concrescente ale gingiei ce pot ingreuna activitati normale precum inghititul, vorbitul, mestecarea alimentelor. Daca disconfortul este foarte mare, ele pot fi indepartate de medicul dentist.