Sfaturi Stomatologice

Însărcinată la stomatolog

Însărcinată la stomatolog

Dacă ești însărcinată, poți ține seama de câteva recomandări pentru a-ți păstra dintii sănătoși și puternici!
-igiena ta dentară trebuie să fie exemplară: periază-ți dinții de 2 ori/zi , dimineața și seara
-folosește ața dentară zilnic, cel puțin o data pe zi.
-adoptă o dietă sănatoasă și echilibrată, pentru ca organismul tău să beneficieze de toate vitaminele și mineralele necesare unui sistem osos sănătos. Fi sigură că ceea ce mănânci conține vitaminele A, B2, C, Ca, D, E , Mg, P!
Programează-te regulat la medicul stomatolog pentru igienizari dentare profesionale.

De evitat in timpul sarcinii:

  • radiografiile dentare fără protecție suplimentară

  • albirile dentare profesionale

  • administrarea unor medicamente fără recomandarea medicului (tetraciclina afectează dinții fătului).

Dacă ai o urgență dentară

  • prezintă-te imediat chiar dacă ești însărcinată la stomatolog, deoarece durerea și infecțiile pot pune în pericol sarcina (naștere prematură);
  • dentistul trebuie să colaboreze îndeaproape cu obstetricianul, pentru a se putea lua toate măsurile de siguranță necesare cazului tău;
  • e recomandat, să se rezolve urgentele absolut necesare, oricare alte probleme se temporizează până după naștere dacă acest lucru este posibil.

Afectiuni frecvente la gravide:

Gingivita de sarcină

Este cea mai frecventa problema dentara in timpul sarcinii, care afecteaza aproximativ 50% din femeile insarcinate. Gingia devine rosie, inflamata si sangereaza usor la periaj, sau cand se foloseste ata dentara. Gingivita cauzeaza dezvoltarea bacteriilor din cavitatea bucala, si favorizeaza nivelul de amplificare a progesteronului si estrogenului din organismul mamei, ceea de rezulta o crestere semnificativa a fluxului sangvin la nivelul gingiilor.

Parodontopatia (parodontoza)

Apare ca urmare a gingivitei agravate si netratate la timp, se manifesta prin inflamatie, infecție la nivelul gingiilor, precum si degradarea tesuturilor de sustinere a dintilor in alveolele osoase. Poate avea ca consecinta, mobilizarea si pierderea dintilor de pe arcade si poate determina nasterea inainte de termen sau a unui copil cu o greutate sub cea normala pentru un nou-nascut.

Tumorile de sarcină

Sunt concrescente ale gingiei ce pot ingreuna activitati normale precum inghititul, vorbitul, mestecarea alimentelor. Daca disconfortul este foarte mare, ele pot fi indepartate de medicul dentist.