Profilaxie dentară
Procedeul de profilaxie dentară în cabinetul stomatologic reprezintă prevenirea îmbolnăvirii dințiilor, dar și prevenirea complicațiilor, în cazul afecțiunilor deja existente, fiind forma care reprezintă cea mai ieftină și sănătoasă metodă de tratament dentar.
La Cabinetul Stomatologic DentoPlus detectarea precoce este cheia pentru evitarea tratamentelor complicate și costisitoare. Principalele afecțiuni dentare, caria și boala parodontală, sunt sărace în simptome, în stadiile lor incipiente. Pacientul nu poate observa singur, în timp util, dacă apare îmbolnăvirea dentară sau care este gravitatea afecțiunii sale. De aceea sunt foarte importante vizitele regulate la medicul dentist, pentru a putea surprinde și a trata la timp diverse afecțiuni dentare și pentru a preveni apariția altora.
Profilaxie dentară în Cabinetul Stomatologic DentoPlus:
– igienizarea dentară profesională
– sfaturi privind igiena orală (tehnici de periaj, folosirea aței dentare, folosirea periuțelor interdentare);
– tratamentul cariilor incipiente;
– detectarea plăcii bacteriene cu ajutorul revelatorilor de placă;
– fluorizare dentară;
– sigilarea șanțurilor și fosetelor de pe suprafetele cu care se face masticația;
– detartraj cu ultrasunete, prophy jet/air-flow, periaj profesional, toate acestea efectuate cu echipamente de ultimă generație.
Cabinetul Stomatologic DentoPlus are in dotare aparate de ultima generatie in materie de profilaxie
Igienizarea dentară profesională
Este o manoperă uzuală ce se adresează tuturor categoriilor de vârstă și are ca scop curățarea riguroasă a tuturor suprafețelor dentare, gingiilor și mucoasei orale. Principalele obiective ale igienizarii sunt suprimarea florei microbiene patogene, a inflamației, sângerîrii și supurației de la nivelul gingiilor.
Detartraj ultrasunete
Este o manoperă terapeutică stomatologică prin care se îndepărtează depunerile de tartru asupra și sub gingival de pe dinți și în unele cazuri de pe lucrările protetice. El se realizează cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete.
În cazurile avansate de boală parondontală, tartrul se depune în profunzime pe suprafața rădăcinii, acesta modificând atașamentul gingiei de dinte și instalându-se retracția acesteia.
Tartrul dentar este responsabil în cea mai mare proporție de halena bucală, adică mirosul neplăcut al respirației și de apariția bolilor parodontale. Neîndepartat la timp, el produce sângerări gingivale, descoperirea rădăcinilor cu sensibilități accentuate la variațiile de temperatură, toate contribuind la un aspect inestetic al dinților.
Detartrajul cu ultrasunete, nu afectează smalțul dentar, nu necesită anestezie și deține un rol foarte important în menținerea stării de sănătate a dinților și gingiei. Contrar opiniei generale a pacientilor, „piatra” de la nivelul dintilor nu imbunatateste stabilitatea acestora, ci favorizeaza aparitia bolilor parodontale.
Periaj dentar profesional și Air-Flow
Detartrajul este bine a fi urmat de periajul profesional care se realizeaza cu periuțe și paste speciale. Acesta are rolul de a îndepărta pigmentările și a lustrui bine suprafața de smalț lăsând-o la un nivel bun de curațare dar insufient. După procesul de detartraj și periaj, s-a constatat că nu este satisfăcătoare îndepărtarea totală a colorațiilor nicotinice și a petelor interdentare persistente. Astfel, la nivel micronic, pe suprafața smalțului pot rămâne rugozități, resturi de tartru, colorații, crescând riscul de refacere mai rapidă a depozitelor de tartru și a placii bacteriene.
Pentru a contracara aceste efecte nedorite se utilizează, ca parte componentă în realizarea unei igienizări profesionale, aparatul de Air-Flow. Aceasta este o metoda este neinvazivă prin care se obține curățarea profesională a dinților prin îndepărtarea tuturor colorațiilor.
Comparativ cu alte metode chimice de albire, Air-Flow nu folosește procese chimice, pulberea conținând, într-un procentaj ridicat, bicarbonat de sodiu.
Practic, pe suprafața dintelui se folosește un jet puternic de pulbere cu particule foarte fine, care ajută la îndepărtarea totală a depunerilor. Amestecul omogen de aer-apă-particule abrazive pătrunde în zone greu accesibile, în spații interdentare, șanțurile și fosetele de pe suprafața măselelor și îndepărtează colorațiile și placa existentă la acest nivel.
Fluorizarea dentară în cabinetul stomatologic
Tratamentul de fluorizare în cabinetul stomatologic se poate realiza de la caz, la caz, în jur de 2 ori pe an, printr-o procedură aplicată de medicul dentist. După o igienizare profesională, medicul aplică pe dinți soluții, geluri sau lacuri speciale, cu un conținut ridicat de fluor, timp de unu, două minute.
După aplicarea tratamentului de fluorizare, pacientul nu trebuie să clătească gura sau să consume alimente și lichide timp de 30 de minute. Eficiența tratamentului depinde de menținerea unei igiene dentare stricte, periajul dinților de două ori pe zi, sau după fiecare masă, utilizarea aței dentare și a apei de gură, plus vizitele periodice la medicul dentist.
Tratamentul de fluorizare în cabinetul stomatologic, reduce indicele carios cu 50 până la 80%, diminuează sensibilitatea dentară, contribuie la remineralizarea zonelor dentare afectate de cariile incipiente, protejează dinții împotriva cariilor dentare , atât în cazul copiilor cât şi în cazul adulţilor, efectul remineralizant al fluorului asupra smalțului dintelui acţionează ca un strat protector împotriva atacului acizilor.
Fluorizarea dentară profesională, realizată în cabinetul dentar, presupune o adminstrare concentrată de fluor pe fiecare dinte, efectul fiind nu numai de protecţie, dar şi de întărire a structurii dintelui. Fluorizarea dinților până la vârsta de 12-15 ani contribuie la formarea unei dentiţii permanente sănătoase.
Sigilarea şanţurilor şi a fosetelor
Este o procedură medicală profilactică a cărui scop principal este de a preveni apariţia şi dezvoltarea cariilor dentare. Zona dentară ce urmează a fi sigilată reprezintă practic locul cu cel mai mare risc de apariţie a leziunilor dentare de natură cariogenă.
Riscul crescut de carie dentară și interdentară se datorează în principal morfologiei, adică formei specifice ale acestor şanţuri şi fosete ce se găsesc pe suprafeţele ocluzale ale dinţilor laterali şi pe feţele orale ale
dinţilor frontali. Datorită spaţiului mic, de cele mai multe ori de nivel microscopic al acestor şanţuri şi fosete, s-a observat că periile periuţelor de dinţi nu îndepărtează resturile alimentare şi microorganismele pătrunse în aceste locaşuri.
Fără a fi îndepărtate, bacteriile adunate la acest nivel, au toate condiţiile pentru a se dezvolta şi a secreta produşi de metabolism sub formă de acizi, iar aceștia se implică în demineralizarea apoi degradarea structurii smalţului dentar.
Cabinetul Stomatologic DentoPlus vă recomandă, pentru prevenirea afecțiunilor dentare, consultul stomatologic periodic de cel puțin o data la 6 luni, pentru îndepărtarea plăcii bacteriene (a microbilor) de la nivelul dinților (detartraj cu ultrasunete completat cu instrumentar manual și periaj profesional), fluorizări periodice (aplicare de fluor la nivelul dintilor), tratamentul cariilor incipiente ca mijloc al profilaxiei dentară.