Sfaturi Stomatologice

Igiena orală la copii

Igiena orală la copii

Toți părintii isi doresc copii sănătoși, iar asta include și dinți strălucitori și gingii sănătoase. Grija pentru igiena orală la copii de la o varsta frageda asigură sănătatea viitorilor dinți ai copiilor dumneavoastră. Cea mai bună metodă de a asigura sănătatea orală a copilului este igiena dentară corectă, începută din copilărie și încurajată pe toată durata vieții.

Îngrijirea înaintea erupției dinților

– Începeți curățarea cavității bucale a bebelușului înainte de apariția dinților. Ștergeți gingiile după fiecare masă, cu o dischetă de vată umezită în apă călduță. Dinții încep să se formeze înainte de naștere.
– Nu încercați să curățați gingiile dacă bebelușul este obosit sau irascibil.
– Nu este nevoie să folosiți pasta de dinți.

După apariția primilor dinți

– Începeți îngrijirea dinților chiar de la apariție; aceștia sunt importanți deoarece vor păstra spațiul pentru dinții permanenți, iar dacă nu sunt îngrijiți pot dezvolta gingivita. Imediat după ce îi cresc doi dinți alăturați, arâtați-i copilului să folosească ața dentară.
– Încercați să transformați periajul într-o activitate amuzantă pentru copil. Rețineți că abia în jurul vârstei de 7 ani va avea dexteritatea necesară pentru a se peria singur. Copiii învață prin imitație, astfel încat părinții sunt cel mai bun exemplu de urmat.
– Aveți grijă la carii – primele semne sunt ușoare decolorări și eroziuni. La culcare sau în timpul zilei, nu lasați lapte sau suc la discreția copilului.
– După masă, dați copilului să bea apa – majoritatea mâncărurilor de copii se spală cu ușurință doar cu apă. Ideal este să utilizați cât mai repede (aproximativ la un an și jumătate) o periuță foarte moale, pentru a obișnui copilul cu periajul dentar.
– La vârsta de doi ani folosiți pasta de dinți fără fluor, cât un bob de mazăre. Așteptați până pe la trei ani, când copilul nu mai înghite pasta de dinți, pentru a folosi pasta cu fluor.
– Chiar dacă folosește o pastă de dinti cu fluor, pentru prevenirea cariilor sunt importante suplimentele cu fluor.
– Încurajați copilul să consume alimente sănătoase și evitați gustările frecvente dintre mese.
– Programați prima vizită la stomatolog; aceasta poate aștepta până la vârsta de trei ani, cu condiția păstrării unei igiene orale corecte. De obicei se recomandă ca prima vizită la dentist să aibă loc între 6 luni și un an. Vezi graficulIgiena orala la copii

Prima vizită la stomatolog

Deși nu este obligatoriu, este bine să duceți copilul la un stomatolog specializat în îngrijirea copiilor. Obiectivul medicului va fi să prevină eventualele probleme și să supravegheze dezvoltarea danturii. Prima vizita a copilului la medicul stomatolog trebuie să aibă loc în perioada de 6 luni de la apariția primului dinte și nu mai târziu de vârsta de 2-3 ani.

Prevenirea cariilor

Odată ce toți dinții temporari au erupt (în jurul vârstei de doi ani și jumatate), medicul va începe să aplice fluor pe dinti. Scopul fluorului este de a întări smalțul și de a preveni cariile. Dacă resturile alimentare nu sunt îndepărtate imediat după masă, se transformă în acizi ce perforează smalțul dentar. Întrebați stomatologul de suplimentele cu fluor.

Administrarea prelungită de antibiotice poate produce schimbarea culorii dinților, de vreme ce multe medicamente pentru copii conțin zahăr. Obișnuiți copilul să îți perieze dinții după administrarea medicamentelor.

Regulile unei sănătăți orale sunt periajul dentar de cel puțin două ori pe zi și utilizarea aței dentare cel putin o dată pe zi. Puteți învăța copiii cum să se spele pe dinți cu periuța și pasta de la vârsta de 2 – 3 ani, cu condiția să fie supravegheați. Nu-i lăsați sa înghită pasta de dinti. Pe măsură ce se dezvoltă dantura, medicul poate sigila cu o rășină protectoare molarii, unde are loc masticația, pentru a-i proteja de bacterii.

Probleme dentare la copii

Dacă copilul este predispus la apariția cariilor, este posibil ca nici cea mai strictă igienă să nu-l ferească de probleme. În cazul în care copilul se plange de dureri de dinți, consultați medicul stomatolog imediat. Medicina modernă permite obturarea cavităților în condiții sigure. În cazul unei malformații grave sau a deteriorării extinse a dinților, medicul dentist recomandă o coroană, ce va preveni răspândirea afecțiunii. În cazul problemelor ortodontice, acestea trebuiesc rezolvate încă dinaintea apariției dentiției permanente, pentru a asigura dinți permanenți sănătoși.

Sugerea degetului este un obicei normal pentru copii și de obicei dispare până la vârsta de doi ani. Dacă obiceiul continuă după vârsta de trei ani, poate duce la strâmbarea dinților sau a mușcăturii. Se recomandă consultarea medicului stomatolog, care vă va da informații privind abordarea problemei.

Copiii la stomatolog trebuie să ajungă odată cu creșterea iar vizitele periodice la stomatolog variază între 3 si 12 luni.