Sfaturi Dentare

Respiratie urat mirositoare

Respiratie urat mirositoare

Respiratia urata poate fi o neplacuta si deranjanta. Multi dintre noi nu pot sa realizeze ca avem o respiratie rea, dar fiecare o are, din când în când, mai ales dimineata.

Ce trebuie sa fac daca am o respiratie urat mirositoare?

Exista diferite motive care pot cauza respiratia rea, dar la oamenii sanatosi, motivul major este dat de depozitele microbiene de pe limba, în special în partea din spate a limbii. Unele studii au aratat ca pur si simplu periajul limbii a redus respiratia rea cu mai mult de 70 la suta.

Ce poate determina o respiratie urat mirositoare?

  1. Dimineata – noaptea se opreste fluxul de saliva în timpul somnului si se reduce actiunea de curatare, astfel bacteriile creasc, determinând respiratie urat mirositoare.
  2. Anumite alimente – usturoi, ceapa, etc alimentele care contin mirosuri-cauzatoare de compusi intra în fluxul de sânge; acestea sunt transferate în plamâni, apoi sunt expirate.
  3. Slaba igiena orala – particulele de mancare ramase în gura provoaca înmultirea bacteriilor.
  4. Boala Periodontal (gingii) – Coloniile de bacterii si ramasite alimentare cu resedinta în inflamatia gingiilor.
  5. Carii dentare si aparate dentare montate necorespunzator –
  6. Gura uscata – poate fi cauzata de anumite medicamente, problemele glandei salivare, sau respiratia continua pe gura.
  7. Produse din tutun – usuca gura, cauzând respiratie urat mirositoare.
  8. Deshidratarea, foamea – lichidele si mestecatul alimentelor creste fluxul de saliva si astfel se spala bacteriile.
  9. Anumite conditii medicale si boli – Diabetul, probleme de ficat si rinichi, infectia cronica a sinusurilor, bronsita, pneumonie etc.

Pastrand o înregistrare a ceea ce mancam ne poate ajuta la identificarea cauzelor respiratiei rea. De asemenea, revizuiti-va medicatia, sau consultati medicul stomatolog.

Ce pot face pentru a preveni o proasta respiratie?

Bune practici de igiena orala – Periaza de cel putin doua ori pe zi cu o periuta de dinti si o pasta de dinti, recomandata de medicul dentist. Foloseste ata dentara zilnic pentru a elimina depunerile alimentare între dinti si sub linia gingiei.Înlocuiti periuta de dinti o data la 2-3 luni. Daca purtati proteze sau aparate mobile, curatati-le cu rigurozitate si inainte sa le puneti înapoi în gura.
Vedeti-va medicul dentist regulat – faceti control si detartraj de cel putin doua ori pe an. Daca aveti sau ati avut o boala periodontala, medicul dentist va recomanda mai multe vizite.
Incetati sa fumati  – Intrebati-va medicului stomatolog ce va recomanda pentru a ajuta la stoparea obiceiului.
Beti apa în mod frecvent – Apa va ajuta sa va pastrati gura umeda si spala bacteriile.
Folositi apa de gura – Unele dintre produse doar ofera o solutie temporara pentru a masca mirosul neplacut. intrebati-va medicului stomatolog despre apa de gura antiseptica, care nu numai ca diminueaza respiratia rea, dar omoara si germenii care cauzeaza problema. În cele mai multe cazuri, medicul dentist poate trata cauza respiratiei urat mirositoare. Daca s-a stabilit ca gura este sanatoasa, dar respiratia proasta inca persista, dentistul va poate trimite la medicul dumneavoastra pentru a determina cauza de miros si a va indica un plan de tratament adecvat

Articole legate de aceasta tema

Profilaxie dentara
Detartraj ultrasunete si Periaj Profesional
Igiena orala la copii
Insarcinata la stomatolog
Cum periem dintii corect
10 sfaturi pentru un zambet sanatos
Dinti frumosi si sanatosi