Sfaturi Stomatologice

Respirație urât mirositoare

Respirație urât mirositoare

Respirația urată poate fi neplăcută și deranjantă. Mulți dintre noi nu pot să realizeze că avem o respirație rea, dar fiecare o are, din când în când, mai ales dimineața.

Ce trebuie să fac dacă am o respirație urât mirositoare?

Există diferite motive care pot cauza respirația rea, dar la oamenii sănătoși, motivul major este dat de depozitele microbiene de pe limbă, în special în partea din spate a limbii. Unele studii au aratat ca pur și simplu periajul limbii a redus respirația rea cu mai mult de 70 la suta.

Ce poate determina o respirație urât mirositoare?

  1. Dimineața – noaptea se opreste fluxul de saliva în timpul somnului și se reduce acțiunea de curățare, astfel bacteriile cresc, determinând o respirație urât mirositoare.
  2. Anumite alimente – usturoi, ceapă, etc alimentele care conțin mirosuri-cauzatoare de compuși intra în fluxul de sânge; acestea sunt transferate în plămâni, apoi sunt expirate.
  3. Slaba igienă orală – particulele de mâncare rămase în gura provoacă înmulțirea bacteriilor.
  4. Boala periodontală (gingii) – Coloniile de bacterii și rămășite alimentare cu reședință în inflamația gingiilor.
  5. Carii dentare și aparate dentare montate necorespunzator – medicul ortodont trebuie să se asigure că montarea acestui aparat dentar este corespunzător
  6. Gura uscată – poate fi cauzată de anumite medicamente, problemele glandei salivare, sau respirația continuă pe gură.
  7. Produse din tutun – usucă gura, cauzând o respirație urât mirositoare.
  8. Deshidratarea, foamea – lichidele și mestecatul alimentelor cresc fluxul de salivă și astfel se spală bacteriile.
  9. Anumite condiții medicale și boli – Diabetul, probleme de ficat și rinichi, infecția cronică a sinusurilor, bronsita, pneumonie etc.

Păstrând o înregistrare a ceea ce mâncăm ne poate ajuta la identificarea cauzelor respirației neplăcute. De asemenea, revizuiți-vă medicația, sau consultați medicul stomatolog.

Ce pot face pentru a preveni o proasta respiratie?

Bune practici de igiena orala

Periază de cel putin două ori pe zi cu o periuta de dinți și o pasta de dinți, recomandată de medicul dentist. Folosește ața dentară zilnic pentru a elimina depunerile alimentare între dinți și sub linia gingiei. Înlocuiti periuța de dinți o data la 2-3 luni. Dacă purtați proteze sau aparate mobile, curățați-le cu rigurozitate, înainte să le puneți înapoi în gură.

Vedeți-vă medicul dentist regulat

Faceți control stomatologic si detartraj de cel puțin de două ori pe an. Dacă aveți sau ați avut o boala periodontală, medicul dentist vă recomandă mai multe vizite.

Încetați să fumați

Întrebați-vă medicul stomatolog ce vă recomandă pentru a ajuta la stoparea obiceiului și eliminarea respirației urât mirositoare.

Beți apă în mod frecvent

Apa vă ajută să vă păstrați gura umedă și spală bacteriile.

Folosiți apa de gură – Unele dintre produse doar oferă o soluție temporară pentru a masca mirosul neplăcut. Întrebați medicul stomatolog despre apa de gură antiseptică, care nu numai că diminuează respirația rea, dar omoară și germenii care cauzează problema. În cele mai multe cazuri, medicul dentist poate trata cauza respirației urât mirositoare. Dacă s-a stabilit că este sănătoasă cavitatea bucală, dar respirația proastă încă persistă, dentistul vă poate trimite la medicul dumneavoastră pentru a determina cauza de miros și pentru a vă indica un plan de tratament adecvat.